Продължете към съдържанието

Помощ в отглеждането

lovely-cute-beautiful-domestic-chihuahua-puppies-friends-lying-relaxing-dog-bed_149066-593

Общи препоръки  за отглеждане на малко чихуахуа

Малкото чихуахуа в дома ни носи истинска радост за малки и големи. Важно е обаче да имаме информация за правилното му отглеждане.

У дома най-важното условие е кученцето да не се излага на течение, мястото му в дома да е на топло и спокойно място. У нас малките кученца се гледат на температура 25 – 30 градуса и затова е добре в началото малкото чихуахуа да е на топло и да се наблюдава дали трепери и като спи дали се свива на топка. Ако трепери или се свива значи му е студено /това понякога е реакция и от страх и трябва да опитате да ги разграничите/. Ако кученцето спи изпънато (протегнато) или с коремчето нагоре значи се чувства добре.
Чихуахуа и особено мини размер чиуахуа са склонни към ХИПОГЛИКЕМИЯ. Това е спад на нивото на кръвната захар. Стават унили, сънливи, повръщат, имат ацетонов дъх, стигат до припадъци. Ако не вземете ваднага мерки има риск кученцето да умре! В случай, че се усъмните, че нещо не е наред в поведението на кученцето, е добре да му се даде в устичката мед колкото бобче или 1 чаена лъжичка  . Веднага звъннете на ветеринаря и на развъдника–мен, но първо дайте мед! От меда може да получи малко р-во след време, но това не е проблем и бързо се оправят. Хипогликемичен припадък или само унилост може да се случи след превъзбуда, недостатъчно обилно хранене, пропуснато хранене или лоша храна. Затова се старайте кученцето винаги да има достатъчен и спокоен сън, да е нахранено и задължително да има свеж вид.

Не качвайте кученцето на столове и дивани! Те не могат да слизат и ако им се допиша ще се изпишат на дивана или ще скочат и е възможно лошо да се наранят.

ВАЖНО! Никога, абсолютно никога не пускайте кучето само да скочи от ръцете Ви! Ако желае да слезе го поставяте да стъпи на земята или първо със задните лапи или с четирите на земята и тогава го пускате от ръце! Те са малки и не знаят, че падането от високо е опасно. Ако се дърпа уплашено в ръцете Ви няма да го пускате, а го задържате и успокоявате или клякате и плавно го оставяте на земята.

Храненето е винаги обилно и „на корем“. Не поставяйте малко куче „на дажба“ никога първият месец след взимането! У нас те са свикнали с храната и не преяждат. Следете купичката да е винаги пълна, но не оставяйте огромна пълна купа с храна, която дълго време да стои на въздух и да се разваля качеството на храната. По възможност не оставяйте купата с храна на слънце.

Когато кученцето е малко 2- 4м или е мини то трябва задължително да се храни с гранула за бебета до навършване на минимум 5м, а не с гранули за по-големи на възраст кученца или джуниър. И все пак всяко кученце е напълно индивидуално като растеж и храненето му е индивидуално.

Минитата почти винаги се нуждаят от месо или хубава консерва. Те обикновено отказват да се хранят само с гранули.

Видовете гранула, с които може да храните са:

Gosbi – това е една от на-добрите храни на пазара у нас. Затова и предлагането й е само в специализирани ветеринарни кабинети или може да направите своята поръчка от сайта на вносителя.

Намерете на-близкото място за продажба на Gosbi до Вас

Gosbi PUPPY MINI е отлична храна за бебета, злояди кученца и майки кърмачки.

- НЕ съдържа царевица, пшеница, соя, глутен, ечемик, овес, трици, ръж, просо, сорго и синтетични консерванти и антиоксиданти, овкусители, подобрители, ароматизиращи, оцветители.

- НЕ съдържа (Аnimal fat) или (Animal proteins) - животински мазнини и протеини с неясен произход и състав, както източници на месен протеин от: (Meal), (Meat-meal), костно, рибно или друго месно брашно, животински деривати/ингредиенти от странични месни продукти или субпродукти и др., които да се представят за истинско месо.

- Готвене: всички съставки в храната са търпеливо сготвени по собствен метод на бавен огън до максимум 90 градуса.

Усвояемост на протеина: над 94%

Gosbi FISH MINI е много удачна за подрастващи и за възрастни кучета.

 - Пълноценна храна с риба за пораснали кучета от малки породи. Хипоалергенна, без месо, само с риба

 

ВАЖНО - Храни, които препоръчваме да не давате са Royal Canin, Monge, Acana, Origen. Дори и висок клас гранули някой не са удачни за мини породи.

Освен гранулирана храна има много хубави консерви и пастети. Кученцата с охота ги приемат.

Препоръчвам особено при злояди кученца, притеснителни или отказващи да се хранят да се дава сварено месо пилешко или друго, но без кожа, мазно и без кости освен ако не са толкова меки, че да стават на пастет. Разнообразяването с риба, жълтък, дроб, извара … е много полезно, но имайте предвид, че тези храни разхлабват и не давайте много на едно хранене.

Даването на месо може да бъде 1 или 2 пъти на ден и да се прибира след хранене.

В месото може да се добавят витамини и минерали

Canina е реномирана марка специализирала се в производството на всякакъв вид витамини и добавки. Може да намерите отлични витамини за израстването на своето мъниче както и добавки за поддържането на здрави кости, зъби и стави.

Може да направите своята поръчка направо от сайта или да получите консултация от специалист в най-близкият магазин до Вас.

Тези добавки не е задължително да са същите само давам пример. Ако ветеринаря предложи по-добри може да се ползват те.

 

Храни, които не е добре да се дават:

Прекалено солено, мазно или лютиво
Храни готвени с подправки (могат да раздразнят стомахчето)
Кокали (особено пилешки)
Прясно мляко
Лук
Пушени храни
Цитрусови плодове ( банани може )

Опасни растения:

В дома често се отглеждат различни цветя които понякога могат да бъдат опасни за вашето куче. Разгледайте в линка списъка на опасните растения и ако имате такива ги сложете на недостъпно за кучето място.
http://anima.bg/novina/rasteniya-i-tsvetya-koito-sa-opasni-za-kucheta-i-kotki

 

Хигиена. Кученцата пишкат на кучешки тоалетни – тавички или на пелена. Първоначално пелената и храната не трябва да са поставени далече от креватчето му. Най-добре на 1-2 м от легълцето, а с течение на времето ще ги изместите където прецените.

Обезпаразитяване. Обезпаразитяването е желателно да е всеки месец или според инструкциите на препарата.
Вътрешното обезпаразитяване може да се прави с хапче Цестал, Дронтал Каниверм, Прококс всеки месец.
За външно обезпаразитявене препоръчвам в месеците когато комарите са активни да третирате с препарат, който е и против комари.

Advocate – е широкоспектърен препарат, който успешно може да се използва за външно и вътрешно обезпаразитяване. Трябва да се има предвид, че не предпазва от кърлежи и през летният период е добре да се добави препарат против кърлежи.

http://www.vkasis.com/advocate.php

Ако третирането е с хапче, което е комбинирано за вътрешно и външно обезпаразитяване следвате инструкциите на производителя.

Нокти. Ноктите се режат или оформят на всеки 2-3 седмици. Режат се с малка ножичка или нокторезачка. Грижата за ноктите е задължителна! Дори и да Ви е жално да режете ноктите знайте, че дългите нокти вредят на кученцето! Разширяват лапата, изкривяват пръстите, изкривяват целия крак особено в процес на растеж. Дългите нокти пречат на ходенето, кучето се пързаля, а често се спъва и „обръща“ дългия нокът и нокътя пада, а това е доста болезнено и понякога съчетано с кървене. Ноктите трябва да са винаги къси!

Ножичка http://www.zooland-varna.com/uploads/com_article/gallery/3a63dbf846e763c5e4db51faf8a45ceb31f0cce9.jpg

Нокти https://nemski6pic.alle.bg/%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8/

 

Козина. Къпете кучето когато прецените , че е мръсно, но не прекалявайте. Използвайте хубава козметика. Много често чувам препоръки за човешки бебешки шампоани, но аз не ги одобрявам, защото козината става много заплетена или неприятна на пипане.

 

Зъби. Смяната на зъбите започва индивидуално при всяко кученце, но най-рано започва след 4 м. Смяната на млечните зъби е един много важен период за здравето на кученцето. Често задържаните млечни зъби създават дискомфорт и кученцето слабее и се храни много ограничено. Ако устата започне да мирише лошо значи или някой зъб се е разклатил и прави абсцес или има зъбен камък, който трябва да се изчисти.
В процеса на смяна на зъбите се оформя и захапката на кучето. Ако сте небрежни една хубава захапка може да бъде съсипана. Понякога кучета, които бързо сменят зъби буквално за 7-10 дни една захапка може да развали поради невнимание.

Най-добре е когато започне смяната на зъбите да се чуваме и да ми изпращате снимки по възможност отпред и двата профила като се виждат резците и кътниците.

Ето една кратка статия за ноктите

Трябва ли да се режат ноктите на домашните любимци? А знаете ли как се режат те?  Колко често трябва да водя кучето си при ветеринарния лекар за подрязване на ноктите му?

Ето това са най-често задаваните въпроси от собствениците на кучета.

Ноктите на кучетата и котките растат непрекъснато, затова трябва и непрекъснато да се грижем за тях. Някои кучета си търкат, при движението по твърда настилка, например цимент, ноктите доста добре и не се налага да се режат. Най-често се режат ноктите на 5-ти / 6-ти пръст, защото са на по-високо и кучетата въобще не могат да ги търкат, ноктите непрекъснато растат и често се завиват навътре по посока към пръста. Това води до забиване на върха на нокътя в пръста, а това от своя страна до подуване на пръста, възпаление и разбира се болка. Ако не се обърне внимание, често се стига до куцота. По принцип задните нокти се трият повече от предните и затова понякога ние режем само тези на предните лапи. Младите и активни кучета, най-често сами се грижат за ноктите, а възрастните поради ограничената подвижност се нуждаят от помощ за ноктите си. Затова на въпроса колко често трябва да режим ноктите, ще отговоря, че няма точно определен интервал от време, а е индивидуално според разходките на животните. Другото, което е интересно за ноктите, е че те имат „живец”. Това е силно кръвоснабдена и инервирана част от нокътя. Когато ноктите са бели много добре се вижда края на живеца, който е с червен цвят и тогава ноктите могат да се подрежат дори и от собственика. Но когато те са с черен цвят, по-трудно или въобще не се вижда живеца и тогава трябва много да се внимава при скъсяването на ноктите. Когато се засегне живеца, животното чувства болка и реагира с дърпане на крака, и лаене, а нокътя започва да кърви. Понякога кървенето е обилно и по-трудно се  овладява, затова трябва да сме много внимателни. Често когато във ветеринарния кабинет доведат куче с много дълги нокти собственика му иска те да бъдят доста скъсени. Но като правило мога да кажа, че дългият нокът има и дълъг живец. Следователно, ако скъсим много нокътя, задължително ще нараним живеца и той силно ще кърви. Това допълнително стресира любимеца и води до съпротива при следващо подрязване на ноктите. Това кара собствениците, за да не „мъчат” кучето си, да не режат ноктите. Те растат и живецът се удължава и става един затворен кръг. А когато ноктите израстнат прекалено много се нарушава походката  на кучето, може да се наблюдава и куцота. Правилно е, когато кучето има дълги нокти, да се режат често, но по малко, за да се даде възможност да се отдръпне живеца.

 

Кости и стави:
Най-активния период на израстване на кученцето е между 4 - 8 месеца. В този период кученцата навлизат е техния пубертет, растат активно. При дребните породи е важно да не напълняват в този период, тъй като това вреди на ставите. В допълнение е добре да се дават добавки които подпомагат изграждането на ставите, които много често изостават в сравнение с развитието на костите. Затова препоръчваме даването на добавки за стави –  хондроитин и глюкозамин сулфат. Могат да се закупят от ветеринарните кабинети. Хлъзгавите повърхности (мокри подове) са също опасни за ставите на подрастващите кученца, затова когато почиствате пода, най-добре е кученцето да е отделено докато подът е все още мокър.

Разходки:
Добре е разходките да започнат не по-рано от 20 дни след поставянето на 3- тата ваксина. Рзходките в по-ранен етап крият много голям риск от заразяване на кученцето с опасни болести. Чихуахуа обичат да бягат бързо, но в същото време бързо се изморяват. Разходките са важни за правилното развитие на мускулите, но прекаленото натоварване, особено в периода на израстване може да навреди. Затова най-добре е разходките да са редовни, с умерено темпо и без високо натоварване.  Не позволявайте на кучето да яде изпражнения на други кучета или котки, както и други опасни неща от улицата. ВАЖНО – Пазете кученцето си от другите кучета!! Има много случаи на убити чихуахуа от други по-едри породи кучета.
НИКОГА не пускайте кучето без повод, освен ако не е в безопасна територия. Понякога дори лай на друго куче може да го подтикне да хукне в опасна посока и да бъде прегазено от автомобил.

Опасности в къщи:
Огледайте дома си, има ли опасни места където кученцето би могло да се нарани..? Понякога малките играят много активно, бягат бързо и могат да се блъснат в остри предмети. Когато са съвсем малки при невнимание могат лесно да бъдат настъпани, затова се опитайте в началото да ограничите малкото чихуахуа в определена спокойна част от дома ви.

Не оставяйте кученцето само на диван или на по-високи мебели, тъй като може да скочи и да се нарани. Много често така се счупват костите на предните лапички. Общото правило е, че кученцето е готово да скача от диваните, едва тогава когато може само да се качи.

Внимавйате с отварянето и затварянето на вратите – често кученцето може да е легнало да спи точно на прага на вратата която искаме да отворим – рязкото отваряне може да нарани лапичките му.  Същото важи и при затварянето – понякога се шмугват бързо без да ги усетим точко когато затваряме вратата. През лятото често отваряме няколко врати и се получава течение. Не допускаите течението да тряска вратите - точно там може да е застанало малкото кученце.

Нефугирани плочки или цепнатини по пода – понякога в луфта м/у плочките може да се заклещи нокътчето на кученцето и ако то бяга в този момент това може сериозно да нарани крачето му.

Препаратите за почистване – дръжте ги на недостъпно място.

Терасите – огледайте терасите дали имат пролуки откъдето малкото чихуахуа би могло да се промуши и да падне.

 

При всички изникнали въпроси, моля звъннете на развъдчика на вашето кученце.

Сайт на развъдник

ANFARIS KING http://anfarisking.com/

е-мейл

gambrina@gmail.com

 GSM: +359 884 733 611

Последвай ни

Контакти

Анна - Мария Димитрова

+359 884 733 611

Осинови ме

Намери своя верен приятел тук!